SPOZNAJTE


POMURJE

Skrivnostna pokrajina ob reki Muri je kraj, kjer gričevnat svet postopoma prehaja v panonsko ravnico. Tu se je nekoč razprostiralo Panonsko morje. Tu so doma čudoviti vinogradi, obdelana polja in zelena narava. Tu prepričata tradicionalna kuhinja in termalni vrelci. In tu očarajo turistične znamenitosti, pestra zgodovina in topli ljudje.

Bogata zgodovina

O zanimivem življenju tod okoli pričajo znamenite Negovske čelade  ena najstarejših arheoloških najdb iz teh krajev. Izvirajo iz konca halštata oz. železne dobe (450–350 let pr. n. št.), odkrite pa so bile v bližnji Negovi.

Sicer je bil ta del Slovenije od nekdaj pomembna vinogradniška regija, ne glede na to komu je pripadal: Rimljanom, Frankom, Avstro-Ogrski, Jugoslaviji ali Sloveniji.

Vinogradništvo je cvetelo zlasti v času Rimljanov. Rimski cesar Mark Avrelij Prob je v 3. st. n. št. v teh krajih zasadil vinsko trto, podobno kot v francoski Burgundiji in po nekaterih drugih najboljših evropskih legah tedanjega rimskega imperija. Ti kraji so bili del rimske province Gornja Panonija (Pannonia Superior) in pozneje Prve Panonije (Pannonia Prima). Tu je po ravnicah rastlo žito in od tod izhaja tudi ime: panis v latinščini pomeni kruh.


K padcu Rimskega cesarstva so med drugim prispevali tudi vdori barbarov. Med njimi so bili Huni, ki so pod poveljstvom slovitega Atile pustošili tudi v krajih okoli Mure. Sledili so temni časi, ki jih je v 8. stoletju razsvetlil Karel Veliki, kralj Frankov, saj je zagnano spodbujal kmetijstvo, zlasti vinogradništvo.

V srednjem veku je bila večina vinogradov v lasti Cerkve. Iz tega časa so številni tukajšnji gotski spomeniki, tudi gradova v Negovi in Radgoni.

Po koncu turških vpadov, v času ko so ti kraji spadali pod Habsburško monarhijo, je postopoma prišlo do urbanizacije pomurskega območja. Po avstrijski nasledstveni vojni in sklenitvi Avstro-Ogrskega kompromisa je Habsburška monarhija postala dvojna monarhija Avstro-Ogrska. Takrat je prekmurski del Pomurja spadal pod madžarsko, štajerski pa pod avstrijsko krono, in to vse do konca prve svetovne vojne.

V POMURJU JE ŽE OD NEKDAJ DOMA NARODNA ZAVEST

Številni Pomurci so se s svojimi podpisi v revolucionarnem letu 1848 izrekli za program Zedinjena Slovenija. Leta 1870 se je prav v sosednjih Radencih oz. Kapeli zgodil 12. narodnobuditeljski tabor. Majniško deklaracijo o združitvi slovenskega naroda je 30. maja 1917 v dunajskem parlamentu prebral Prlek Anton Korošec. Po razpadu Avstro-Ogrske so se kleni Prleki množično odzvali pozivu generala Maistra k obrambi severne slovenske narodne meje. Šele po spretnem pogajalstvu dr. Matije Slaviča, prav tako Prleka, na pariški mirovni konferenci in velikem delu, ki so ga opravili lokalni narodni buditelji, je bilo Prekmurje leta 1919 priključeno matični domovini oz. takratni SHS.

Pomurja s sosednjimi Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško ne veže le skupna zgodovina v Avstro-Ogrski, pač pa številne kulturne, kulinarične in tudi vinske podobnosti, ki izhajajo iz stoletij sobivanja na skupni panonski ravnici. Pomurje pravzaprav pomeni stičišče treh mikroregij: Prekmurja s prevladujočim vplivom Madžarske ter Prlekije in dela Štajerske z vplivom Avstrije. Vsaka posamezna mikroregija je po svoje zanimiva in unikatna. Mikroregija, v kateri leži Vinea Panonika, je Prlekija. Toti Prleki veljajo za vesele, pridne, poštene in narodnozavedne ljudi, ki odprtih rok sprejmejo vsakega gosta. Izjemno zanimiva je njihova govorica – spoznali jo boste, saj radi gučijo.

AKTIVNI ODDIH IN SPROSTITEV 
V POMURJU

LEPOTA OKOLICE


Okoli Vinee Panonike se dvigajo vrhovi Radgonsko-Kapelskih goric, blizu je tudi Kapelski Vrh, ena najbolj priljubljenih izletniških točk teh krajev, saj je ob lepem vremenu z župnijske cerkve Sv. Marije Magdalene mogoče videti kar 45 drugih zvonikov. Nedaleč stran so tudi Radenci z znamenitim zdraviliščem.

KOLESARJENJE


Odkrivanje lepot Pomurja je najlepše na kolesarski dogodivščini. Mimo Vinee Panonike pelje kolesarska Pot traminca, v bližnjih Goričkem in Jeruzalemu pa se najdejo še številne druge kolesarske poti. Zanimiva je tudi Atilova pot – pešpot, posvečena slovitemu Hunskemu vojskovodji, ki naj bi ga po legendi ti kraji tako očarali, da je dal v Kocjanu sezidati trdnjavo. 

ODDIH V TERMAH


Tukajšnja zemlja je bogata s termalnimi vodami. Le nekaj kilometrov stran od nas lahko obiščete več term in wellnessov:

 • Zdravilišče Radenci
 • Moravske toplice 
 • Terme Ptuj
 • Terme Lendava 
 • Terme Banovci 
 • Bioterme Mala Nedelja 
 • Bad Radkersburg v Avstriji 

SPROSTITEV V NARAVI


Številni kotički v Pomurju so odmaknjeni od vsakdanjega vrveža in so odlična priložnost za pomiritev in uživanje v prelepi naravi. Vabimo vas, da izkusite Bukovniško jezero, nacionalni park Goričko in povodje Mure, zaščiteno pod okriljem projekta Natura 2000.

LOKALNA KULINARIKA


Spoznajte le nekaj tipičnih lokalnih jedi:

 • tünka 
 • postržnjača 
 • kropec 
 • kisla žüpa 
 • gibanica 
 • bograč 
 • bujta repa 
Logotip Vinea Panonika
NAHAJAMO SE TU:

Hrašenski Vrh 1
9252 Radenci
Slovenija

OBIŠČITE NAS:

Vinea Panonika je odprta po predhodnem dogovoru.

KONTAKTIRAJTE NAS:

Telefon: + 386 64 199 684 (Marketing)
E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Pokličite ali pišite za rezervacijo!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!